niedziela, 7 października 2012

Czekoladowe ciasto ze śliwkami

 Ponieważ pogoda znowu nie dopisuje... postanowiłam dzisiaj na poprawę humoru zrobić ciasto czekoladowe z nutą orzeźwiających śliwek. Wyszło naprawdę pyszne. Chrupiące na wierzchu i mokre w środku. Zachęcam serdecznie, spróbujcie, póki jest sezon na śliwki!




Ciasto czekoladowe ze śliwkami.


Składniki:
  • 150 g ciemnego cukru trzcinowego
  • 200 g masła lub margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 200 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady (moim zdaniem najlepsza jest Wedel)
  • 300 g śliwek węgierek

Kruszonka:
Brązowy cukier wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami masła, utrzeć na kruszonkę.

Ciasto:
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka.
Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce.
Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko, a na końcu dodać pokrojoną czekoladę.

Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Posypać kruszonką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 1 godzinę (1 godzinę i 20 minut jeżeli śliwki mają dużo soku).

Przepis ze strony www.przystole.blox.pl






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz