Ciasto czekoladowe ze śliwkami.
Składniki:
- 150 g ciemnego cukru trzcinowego
- 200 g masła lub margaryny
- 300 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 200 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady (moim zdaniem najlepsza jest Wedel)
- 300 g śliwek węgierek
Kruszonka:
Brązowy cukier wymieszać z 3 łyżkami mąki i 3 łyżkami masła, utrzeć na kruszonkę.
Ciasto:
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka.
Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce.
Resztę masła utrzeć z cukrem pudrem, dodać jajka.
Proszek do pieczenia, sól, kakao i resztę mąki wymieszać w osobnej misce.
Ucierając masło, dodawać na zmianę suche składniki i mleko, a na końcu
dodać pokrojoną czekoladę.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Posypać kruszonką.
Tortownicę o średnicy 26 cm, posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Ciasto przelać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć wypestkowane i przekrojone na połówki śliwki. Posypać kruszonką.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 1 godzinę (1 godzinę i 20 minut jeżeli śliwki mają dużo soku).
Przepis ze strony www.przystole.blox.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz