niedziela, 21 października 2012
Ciasto dyniowe
Składniki:
• 1 i 1/2 szklanki musu z dyni*
• 200 g masła
• 1 szklanka cukru (ciasto jest bardzo słodkie, można dać mniej cukru)
• 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
• skórka starta z pomarańczy lub suszone kawałki pomarańczy
• 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
• 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g białej czekolady (do polewy - opcjonalnie po prostu posypać cukrem pudrem)
* mus z dyni - kroimy dynię na kawałki razem ze skórą i pieczemy w temperaturze 190 stopni C. Następnie wyjmujemy łyżką dynię i blendujemy na gładki mus, pół szklanki odkładamy na polewę
Przygotowanie:
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając. Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
Dodać mus z dyni i pomarańczę, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Dodać dodać żółtka i wymieszać.
Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Polewa:
Do odłożonego musu z dyni dodać roztopioną czekoladę (czekoladę roztopić w misce na parze). Polać po cieście gdy będzie już ostudzone.
troszkę zmodyfikowany przepis ze strony www.kwestiasmaku.com
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
mmm...smakowite :) chyba skorzystam z przepisu..pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń